sobota 13. prosince 2014

Cíl projektu

ČESKO JE NANO 
Zatímco příroda využívá nanotechnologie miliardy let, lidé pracují s hmotou v molekulárním měřítku nesrovnatelně kratší dobu. Už první výsledky tohoto snažení ale dokazují, že jde o cestu k revolučnímu řešení mnoha současných problémů lidstva. Vědci v současnosti díky nanotechnologii dokážou vytvářet náhradní lidské tkáně a orgány, cíleně dopravovat léky do postižených částí těla nebo odstraňovat toxické látky ze znečištěného vzduchu a vody. Dále jsou na nejlepší cestě vyřešit pomocí nanotechnologií levnou výrobu i skladování energie z obnovitelných zdrojů a snížit množství odpadů a emisí v přírodě. Potenciál nových výrobních procesů je prakticky neomezený. 

Nanotechnologie jako jedna z hlavních inovací 21. století otevírají českým firmám nové tržní příležitosti, umožní vytvořit tisíce nových pracovních míst a díky výrobě produktů s vysokou přidanou hodnotou přispějí k vyšší  konkurenceschopnosti tuzemské ekonomiky. Podpora znalostí nanotechnologií znamená podporu lepší budoucnosti naší země. Česko se naštěstí zapojilo do vývojového procesu nanotechnologií včas. V budoucnu by ale rozhodně nemělo dopustit jakékoli zaostávání v této oblasti.

V popularizačním a vzdělávacím projektu „Česko je nano“ v roce 2015 chhceme veřejnosti atraktivní formou ukázat, jakých úspěchů dosáhli čeští vědci a výzkumní pracovníci v oblasti nanotechnologie a názorně předvést princip fungování zajímavých českých nanovynálezů a jejich využití v praxi. 

Nano dny

Od září do prosince 2015 zorganizujeme v Praze a ve všech krajským městech České republiky Nano dny. V jejich rámci interaktivní formou představíme veřejnosti nejzajímavější produkty a vynálezy českého nanoprůmyslu. Při názorných prezentacích budeme vedle ukázek praktického využití jedinečných českých nanoproduktů používat také video soubory k vysvětlení procesů, které nejsou viditelné pouhým okem. K prezentaci pro studenty gymnázií i středních odborných a vysokých škol technického zaměření využijeme univerzitní auly, před širší veřejností se představíme na výstavištích, v IQ parcích a dalších popularizačních vědeckých centrech.