středa 29. dubna 2015

Nový člen asociace

Na základě odsouhlasení žádosti o vstup do asociace výkonnou radou se novým členem ANP ČR stala firma 
ING MEDICAL s.r.o. 


ING MEDICAL s.r.o. je českou soukromou společností orientovanou zejména na oblast vývoje a výroby speciálních farmaceutických produktů, moderních zdravotnických a hygienických prostředků založených na inovativních nanotechnologických řešeních.

sobota 18. dubna 2015

CzechInno podporuje kampaň „Česko je nano"

Sdružení CzechInno navázalo spolupráci s Asociací nanotechnologického průmyslu ČR, která byla založena v listopadu loňského roku za účelem reprezentace zájmů českých firem a výzkumu v oboru nanotechnologií a je iniciátorem popularizační kampaně „Česko je nano“. Cílem této kampaně je atraktivní formou ukázat veřejnosti, jakých úspěchů dosáhli čeští výzkumníci v oblasti nanotechnologie a názorně předvést princip fungování zajímavých českých nanovynálezů a jejich využití v praxi. 

Ve spolupráci s Asociací nanotechnologického průmyslu připravuje CzechInno mimo jiné exkluzivní prezentaci českých nanotechnologických firem na svém letošním Festivalu Exportu CZ 2015, který se bude konat ve dnech 17. – 18. 6. 2015. Všichni příznivci a obdivovatelé nanotechnologií jsou zváni!

Děkujeme!

http://www.czechinno.cz/informacni-centrum/aktuality/czechinno-podporuje-kampan-cesko-je-nano.aspx

Michael Carvan z VTI v DVTV o tom, jak se z prasečí kejdy dělá pitná voda

úterý 14. dubna 2015

Asociace nanotechnologického průmyslu ČR se stala členem významné evropské iniciativy NANOfutures

Asociace nanotechnologického průmyslu ČR se stala členem významné evropské iniciativy NANOfutures, a od této chvíli v ní zastupuje Česko republiku.

http://nanofutures.eu/structure

NANOfutures je platforma EU, která sdružuje průmyslové firmy i vědecká pracoviště a školy z oboru nanotechnologie napříč všemi odvětvími. Součástí iniciativy jsou expertní pracovní skupiny pro různé obory a související témata.

Chcete-li se dozvědět, co se aktuálně v nanotechnologiích v Evropě děje, pak hledejte informace u NANOfutures.

středa 1. dubna 2015

Češi poprvé získali technologického „Oskara“ za zelenou technologii


Česká biotechnologie Hydal, kterou na globální trh uvedla rovněž česká nanotechnologická společnost NAFIGATE Corporation a. s., získala prestižní cenu Frost & Sullivan za nejlepší technologickou inovaci.
PRAHA 31. 3. 2015 - Česká republika získala ocenění, o které ročně usilují stovky inovátorů - vědců a společností z celého světa. Spojení výzkumné a komerční sféry vyneslo ČR až k ocenění za nejlepší evropskou inovaci: „The 2015 European Frost & Sullivan Award for Technology Innovation”.  Uděluje ho celosvětová agentura Frost & Sullivan, která už padesát let vyhodnocuje přínos nových poznatků pro rozvoj lidské společnosti. Češi získali ocenění za biotechnologii výroby biopolymerů Hydal z použitého fritovacího oleje, kterou z laboratoří Vysokého učení technického (VUT) Brno do života uvedla rovněž česká společnost NAFIGATE Corporation a.s.
„S touto unikátní biotechnologií jsme se poprvé setkali na VUT v roce 2011. Rozhodli jsme se jí pomoci do života a z vlastních zdrojů jsme ji připravili pro obchod na globálním trhu. Uspěli jsme a získali tak pro Českou republiku i historické prvenství. Podle agentury Frost & Sullivan jsme vůbec první českou technologií tohoto typu, která cenu získala,” uvedl Ladislav Mareš, předseda představenstva NAFIGATE Corporation, a.s.

Frost & Sullivan má více než 40 kanceláří na šesti kontinentech a těží z padesátileté zkušenosti získané partnerstvím s tisícovkou společností, vznikajících firem a investorů po celém světě. Její ocenění je každoročně ve vědeckém světě i komerční sféře očekáváno podobně jako pověstné filmové Oskary. Frost & Sullivan cenu uděluje na základě hodnocení více než 14 tisíc expertů, kteří hodnotí technologický a komerční potenciál inovací.

Biotechnologie s názvem Hydal využívá použitý fritovací olej pro výrobu biopolymeru PHA, ze kterého se vyrábí bioplast. Laicky řečeno: technologie využívá živých organismů, které zkrmí olej a vyrobí tak zcela přirozeným způsobem surovinu pro plast. Hydal je současně první biotechnologií na světě, která dokáže v průmyslovém měřítku vyrábět biopolymer z odpadu a neodebírat tak zdroje potravního řetězce, jako je tomu u konkurence, která zpracovává například cukr, škrob nebo kukuřici.
Technologie z dílny českých vědců byla patentována VUT, přesněji týmem profesorky Ivany Márové, a do průmyslového měřítka ji převádí hned tři české výzkumné týmy: na VUT tým profesorky Márové, na Vysoké škole chemicko-technologické tým vedený doktorem Jiřím Trejbalem a v Mikrobiologickém ústavu Akademie věd ČR tým vedený doktorem Alešem Prellem.
„Cena, kterou jsme obdrželi, je vizitkou excelentní práce všech zúčastněných. Je to i příklad toho, že spolupráce mezi komerční sférou a výzkumnými pracovišti je možná, funguje a přináší takovéto výsledky, které vidí a kladně vnímá celý svět,“ zhodnotil Ladislav Mareš.
Ucelené české technologické know-how je nyní v rámci projektu přenášeno především do Číny, kde je k dispozici nadbytek použitého fritovacího oleje. Právě díky česko-čínskému projektu s názvem Suzhou Hydal Biotech získalo Česko Frost & Sullivan Innovation Award. „Pro naši další práci je velmi důležité, že jsme získali nezávislé hodnocení od nejlepších technologických expertů na světě. A máme nejlepší možný výsledek - excelentní hodnocení,“ vysvětluje Ladislav Mareš.
Projekt Suzhou Hydal Biotech v současné době zahrnuje výstavbu první pilotní linky na výrobu PHA, kterou NAFIGATE Corporation buduje společně s čínským partnerem firmou CLEANET. Jde o zásadní krok pro implementaci česko-čínského strategického projektu na přepracování odpadního oleje na biopolymer, který má podporu ze strany čínské i české vlády. Výsledný biopolymer bude dále využit k výrobě finálních produktů se širokým uplatněním od zemědělství až po potravinářství.
„Například půjde o folie pro zemědělce, které se na polích po skončení svého působení samy rozpadnou a nezatíží životní prostředí. Pracujeme společně s VUT i na vývoji obalů pro potraviny,“ vysvětlil Ladislav Mareš. Již nyní je zřejmé, že v Číně je pro uplatnění této biotechnologie i produktů z ní obrovský potenciál. První bioplasty se na tamním trhu objeví už v příštím roce. Vývoj v laboratoři trval 7 let. Uvedení na trh a komercionalizace technologie a její převedení do průmyslového měřítka zabraly další 3 roky. Česká republika díky tomuto technologickému řešení mimo jiné získává uznání za inovativní zelené technologie, které vznikají nikoli omezením produkce, ale jejím posunem na vyšší technologickou úroveň, šetrnou k životnímu prostřední a recyklující už jednou člověkem použité suroviny.


O NAFIGATE Corporation a.s.
Společnost NAFIGATE Corporation, a.s. propojuje experty z oblasti vědy a buduje globální centrum excelence, jehož cílem je transfer hi-tech produktů a inovativních technologií. NAFIGATE Corporation přináší na globální trh projekty zaměřené na vývoj nové energeticky úsporné generace nanovlákenných membrán pro technologie čištění vody a vzduchu, textilní průmysl či kosmetiku. Další klíčovou aktivitou NAFIGATE Corporation je transfer biotechnologie Hydal, která využívá použitý fritovací olej pro výrobu biopolymeru PHA. NAFIGATE Corporation, a.s. je partnerem české účasti na EXPO 2015. Světová veřejnost se tak může seznámit s oběma jejími vlajkovými technologiemi (nanovlákna a Hydal), které mění svět.

O Suzhou Hydal Biotech Co. Ltd.
Suzhou Hydal Biotech je česko-čínský joint venture založený v únoru 2014. Jeho cílem je průmyslová výroba biopolymeru PHA s využitím čínského použitého fritovacího oleje. Pilotní továrna se staví v Suzhou Industrial Parku v Jiangsu provincii v Číně. Do provozu by měla být spuštěna v letošním roce.

zdroj: http://www.nafigate.com/cs/section/portal/app/news/detail/70532-nas-projekt-ziskal-frost-and-sullivan-innovation-award

Už nemusíte schovávat milence ve skříni, do prodeje jde neviditelný plášť



Česká nanotechnologická firma nanoSPACE uvede v září na světový trh neviditelný plášť. Cenu oznámí na tiskové konferenci příští týden.

„O neviditelný plášť jsme se začali zajímat už před několika lety, kdy jsme zaznamenali zprávu z Japonska, že se podařilo něco takového vyvinout,” prohlašuje marketingový ředitel nanoSPACE Jiří Kůs. Neváhali ani vteřinu a přes japonskou ambasádu se spojili s profesorem Susumou Tachi z Tokijské univerzity a začali pracovat na neviditelném nanomateriálu, který by byl cenově dostupný pro světový trh. 

Plášť neviditelnosti je vyroben ze speciálního retro-reflexního materiálu. Nanomateriál je tvořen tisícovkami nanokuliček na jedné straně, na které když dopadne světlo, odráží ho přesně ve stejném úhlu zpět. „Skleněné kuličky ve vnější vrstvě materiálu se chovají jako hranoly a odrážejí světlo po stejné dráze, po jaké přišlo, to znamená zpět do zdroje. Výsledkem je, že pozorovatel u zdroje světla obdrží více odraženého světla, a díky tomu vidí i jasnější obraz,” vysvětluje Jiří Kůs. Retro-reflexní materiály podle něj nejsou  žádnou žhavou novinkou, používají se například v dopravních značkách. 

Využití neviditelného pláště vidí marketinový ředitel nanoSPACE ve filmovém průmyslu. Běžný uživatel ocení plášť při schovávání lidí, například milenek či milenců. Marketingová kampaň vypuštěná s neviditelným pláštěm se bude jmenovat „Konec schovávání milenců ve skříni.” Jiří Kůs prozradil i jedno z hesel, které v kampani zazní: „Už nepotřebuji velkou skříň s únikovým východem, stačí nanoplášť od nanoSPACE”


zdroj: nanotechnologickekachny.cz